Den prydligt uppradade panelen av nya chefer för Kulturhuset Stadsteatern är vid dagens presskonferens jämlik när det gäller balansen mellan kvinnor och män. Men stockholmarnas etniska blandning lyser med sin frånvaro. På frågan om hur denna apartheid kunnat passera, svarade Benny Fredriksson att han upplever det som en brist. Att det tänkts på saken under rekryteringen, men sedan inte ”blev” så. Man får hoppas att det finns en plan.
Sex enhetschefer, som skulle outas, visade sig vara långt fler när de offentliggjordes vid en presskonferens hur det nya mega-huset vid Sergels torg ska styras. Kulturhuset Stadsteatern med nära en halv miljard i sin budget, blir utan tvivel största kulturinstitution i Norden.
I sig säger storleken inget om utfallet. Men satsningen på utövande konstnärer som chefer är intressant och skulle kunna leda till en mindre baktung administrativt sinnad ledning. Trögheten i stora strukturer är omvittnad, men låt oss hoppas att alla cheferna kör sina egna race.
För teaterns del har det sedan ett par dagar redan varit känt att Erik Stubø blir ny konstnärlig ledare för Stadsteatern. Samtidigt fortsätter konstruktionen med självständiga konstnärliga ledare för Parkteatern (Linda Zachrison) och Skärholmen (Carolina Frände), samt för den evinnerligt populära soppteatern och för Marionetteatern (Helena Nilsson).
På presskonferensen bekräftades att Kenneth Kvarnström inte bara ansvarar för sin egen dans utan för dansverksamheten i hela huset. Det kommer att innebära väsentligt mycket mera dans än tidigare och man vill pröva en repertoarmodell där samma produktion visas många gånger.
Största surprisen är att Marianne Lindberg de Geer blir ansvarig för konsten i huset, tillsvidare faktiskt konst och design. En designansvarig kommer att uses, och delat ansvar för musikområdet blir det också med Sarah Riedel som musikchef och trombonisten Nils Landgren som konstnärlig ledare. Helt klart hur uppdelningen ser ut i verkligheten är det inte.
Debattchef blir Johan Wirfält, välbekant för Expressens Kultursida, och litteraturen fortsätter under ledning av Ingemar Fasth. Han proklamerade att de litteraturhus som alltfler städer bygger, faktiskt redan finns i Kulturhuset med fem profilerade bibliotek och den renommerade Internationell författarscen är det bara att fortsätta som vanligt.
Potential finns för nya grepp som större samarbeten inom huset. Idel utmärkta namn; det borde kunna bli än bättre än det redan är – Nordens mest intressanta teaterhus, som Erik Stubø sa helt lågmält.