Quantcast
Channel: Scenbloggen
Viewing all 516 articles
Browse latest View live

Ett dockhem

$
0
0


Foto: Petra Hellberg

Henrik Ibsen: Ett dockhem, regi: Ragnar Lyth, Stockholms Stadsteater, föreställningens längd 1, 45

En väldig triangel av väggar, som vrids som visarna på en urtavla. Regissören Ragnar Lyth låter världens mest spelade pjäs Ett dockhem färdas klokt genom tiden, så att första akten spelas i 1879 års julpyntande familj. Andra akten, där Nora (symboliskt nog) förbereder sig för en maskeradfest, äger rum i 1950-talet. Tredje och sista akten äger rum i nutid; pjäsen om Nora som lämnar sin man har kommit ifatt tiden.

Att spela i historisk kostym eller inte, det är frågan. Otaliga försök har gjorts för att uppdatera pjäsen om Nora som förfalskat sin pappas namnteckning för att låna pengar för att kurera sin man. Det är inte lätt att rucka på Ibsens mest välgillrade pjäs, där thrillereffekten hänger på historien om för tiden typiska privata lån som Nora tagit. Tiden som glider fram genom denna uppsättning överbrygger historiska skarvar och blir till ett påstående om kvinnans fortsatt underordnade ställning. Det är också intressant att för ovanlighetens skull se de tre barnen i Nora och Helmers familj ta plats. Vi vill ju gärna tro att barnen idag är individer som respekteras, men inför föräldrarnas separation är de lika överspelade som 1800-talets välklädda, borgerliga uppvisningsbarn.

Tidsmaskinen ställer stora krav på skådespelarna. Annika Hallin har en torr hetta i sitt spel; hon stillnar plötsligt i eftertanke och man tycker sig se hennes inre överväganden och alltmer panikartade drag i spelet om familjen. Som om hon var uppdragen mekaniskt  av en nyckel i ryggen, en docka som rycks än hit, än dit av omgivningens krav och förväntningar.
Också spelstilen tickar framåt som från en boaserad Bergmanfilm med barnflickor och julpynt, till neorealistiskt 50-tal mot neongröna väggar. Slutligen hamnar Nora i en avskalad dokumentär om nuet och Annika Hallin lyckas förena epokernas perspektiv med det mänskligt individuella. Hennes Nora liksom mognar från korsett och korvskruvslockar till jeans, kängor och uppbrott.

Det är en lugn och intelligent uppsättning, som inte förringar doktor Ranks (Niklas Hjulström) förlorade hjärta. Eller Noras svarta oro, uppvaknande och förtvivlan.


Husbil

$
0
0

Foto: Andreas Nilsson
Viiala/Fransson: Husbil, NorrlandsOperan/Dansens Hus (t o m 2 mars)

Den ömsom milda, ömsom vilda galenskapen från Klungan känns igen i Husbil. Men här talas lågt och inåtvänt. Och mycket. De knasiga hugskotten om vad man vill vara och var man skulle vilja befinna sig speglar vilsenheten och avståndet mellan en hon och en han, Hoon och Leiv, kallade. De dansas/spelas/bildsätts av Mattias Fransson, en i Klungan, och Kristiina Viiala dansare, som också arbetar med bl a koreograferna  Gunilla Heilborn och Dorte Olesen.

Det mest träffande med denna timslånga tragikomiska äktenskapsbild är soffan, åtta plymåer lång (sisådär åtta meter med ögonmått) som kan köras som ett fordon. Den glider fram och åter, oftast med Leiv och Hoon sittande i varsin ände, ängsligt tunna. Bilden av ett konventionellt vardagsrum och parförhållandets alla förväntningar på soffmys blir på så vis en karikatyr man måste skratta åt.

Men det går sakta det hela, och de många variationerna på om man skulle vilja ha barn som är salladsblad eller vilja leva inuti halsen på ett djur (och så småningom bli till bajs) går till slut på tomgång, monotont och utan vare sig in- eller utveckling. Jag har det snart lika tomt och trist som Leiv och Hoon i sin soffa på min publikbänk. Soffan må rulla, men Husbil står still.

Dansdans, debatt

$
0
0

Buto, till exempel. SU-EN i SOOT. Foto: Gunnar H Stening
I Dagens Nyheter och i Danstidningen (nr 1 2013) har det pågått en debatt utifrån Örjan Abrahamssons krönika i DN (30 jan) Vart tog dansen vägen? Han efterlyser ”dansdans”, dans där det verkligen dansas, inte konceptuella undersökningar av kropp, rum eller rörelse.

Uppdelningen av danskonsten i dans och dansdans är, förstås, orimlig. Han har också fått svar av bland andra Virve Sutinen, Dansens Hus konstnärliga ledare och försvarar sig nu på nytt i DN (26 feb): ”Påfallande och oroande många i dansvärlden tycks inte längre tro på att rörelsen i sig är nog.”

Vid alla tåspetsskors skära sidenband! Det varken är eller har den någonsin varit. Vad denna röriga diskussion missar är frågan om den konstnärligt syftande dansen och dess koreografiska form. ”Rörelsen i sig”, vad är det?

Den samtida dansen ingår i en konsthistorisk kontext. Det är inte märkligare än att romantikens baletter utspelar sig i kulisser som målar upp mörk och fuktig skog i månsken.  All koreografi förhåller sig till sitt rum, till de dansande kropparna, till musiken. I den samtida utvecklingen av buto, för att ta ett enda exempel, rör man sig ganska litet, eller står rent av still. Men det är den noga komponerade formen som gör buton till ett koreografiskt verk. Dans, alltså.

Att sedan kvaliteten skiftar, att det finns samtida och konceptuella verk som är osjälvständiga, intetsägande eller introverta är en annan sak. Det finns bra och dålig balett, också.

High heels too

$
0
0

Foto: Carl Thorborg

Benoît Lachambre: High heels too, Cullbergbaletten

Dansarnas väl tränade och uttrycksfulla kroppar är en förutsättning för det koreografiska verket High heels too. Bara de, eller mycket fysiska andra aktörer, kan bära upp och gå omkring i de kostymer, trådperuker och träskor som är som små fotställningar – både rent tekniskt, men också med den kroppsliga självkänsla och kontroll som just dansare besitter.

Det är ett noga fastlagt koreografiskt verk, komponerat i olika avsnitt, men huvudrollen innehas av scenbilden av  Laurent Goldring och Alexandra Bertaut. Framförallt de hängande vita trådar som kan dras samman och och isär så att de ömsom bildar en tät vägg, ömsom en glesare fond. Lika viktiga för den sceniska helheten är kostymerna à la Spindelmannen och de märkliga skorna – ”som precis som tåspetsskor används för att trotsa tyngdlagen”, som Lachambre själv skriver i programmet.

Förändringar och förflyttningar av kroppens tyngdpunkt är hans laboratorium,
…”det utmanar både dansaren och synen på koreografi samtidigt som det öppnar upp för ny terräng”, påstår Lachambre. Men på vilket sätt är denna terräng ny? Och den destabiliserade kroppen kommer i detta verk i skymundan för skogen av trådar.

High heels too är ett stillsamt bildverk, i några sekvenser till och med vackert. Men oron växer för Cullbergbaletten, en gång svensk scenkonsts kronjuvel, som förlorar sin profil och egenart. I vad mån har verket landat inte bara på utan också i kropparna? Hur ska Cullbergbaletten kunna utvecklas och leva vidare?

Jag har all respekt för att koreografer och dansare behöver pröva sig fram och utforska sin konstforms gränser, men dansens relation till sin publik är outvecklad. Vem vill Cullbergbaletten locka eller utmana? Lachambres High heels too är samtida mainstream, snygga tableaux vivants med anspelningar på cat walk och musiken i kort koppel i bakgrunden.

Att det dansas ganska litet i verket är det minsta problemet. Betydligt allvarligare är att det först i slutet av det timslånga verket uppstår något som liknar laddning och sammansmältning av dans, kropp och bild. Musiken tätnar till djungelsvirr, de vita trådarna blir som solbelysta och två varelser slingrar sig samman i en drömbild. Som kanske skulle kunna öppna dörrar till andra sceniska världar.

Våroffer/ Body Remix

$
0
0

Våroffer. Foto: Bernd Uhlig

Marie Chouinard: Våroffer, Body Remix, Göteborgsoperans Danskompani, Göteborg

Cristallations” hette det koreografiska verk som fransk-kanadensiska Marie Chouinard slog igenom med 1978. Drygt ett decennium senare grundade hon sitt eget danskompani som turnerat världen runt sedan dess, också till Sverige. Men att det första verket hette ”cristallations” påminner om hur dekonstruktion och isärplockande är ett särdrag, som nu tydligt kan ses i Göteborgsoperans nya dansprogram med två verk av Chouinard.

Båda har turnerats och satts upp på andra scener, men kombinationen av bODY_rEMIX/gOLDBERG/vAriations (som den egentligen krångligt nog heter) och Våroffer prövas här för första gången. Body Remix från 2005 är fint dansad och testar idén om dansarens kropp som möjlig att dekonstruera. Det har många gjort sedan dess, men Chouinards Body Remix är ändå ovanligt grundlig, idérik och komplex. Dansare med kryckor, tåspetsskor på händerna och stödande ställningar blir som en kommentar till dansens utveckling från tåspetsdans till akrobatik-nära tekniker.

Till Louis Duforts musik med bl a likaledes uppbrutna Goldbergvariationer blir det i någon mening teoretisk dans, där kropparna i hudfärgade trikåer blir som nottecken på ett notplan. Intressant, men som ett slags etyder i nummer-komposition där en hel tåspetsarmé med både fötter och händer slamrande mot golvet kan förbluffa, men knappast omskaka.

Annat då med Våroffer, ett av dansmodernismens allra mest dansade verk. Undra på det: Igor Stravinskijs musik, som fyller 100 år i år, erbjuder en samtida koreograf många angreppspunkter. Många har också antagit utmaningen, som Maurice Béjart, Pina Bausch och här i Sverige Ulf Gadd och Mats Ek. Musiken är rå men sofistikerad, aggressiv men smekande, rytmiskt utmanande men sjungande poetisk. Göteborgsoperans orkester under Henrik Schaefer får paletten att skimra vackert kring all variationsrikedom musiken rymmer.

Och Marie Chouinard vänder i sitt Våroffer (från 1993) på klacken när hon inte skildrar ett kollektiv, inte ställer mängden mot individen, inte ringar in ett utanförskap. Hon har gjort precis tvärtom och skapat en myriad av små, korta solon som ibland avlöser varandra, ibland överlappar. En vårritual i individualismens tid, mäktig i sitt flöde av ensamma varelser.

Det passar Göteborgsoperans Danskompani perfekt. Här finns tillräckligt många högst individuella dansare som kan fylla upp de små upplysta golvcirklarna med intensivt springande på stället eller en alldeles egen offerdans som tycks vilja vända ut och in på kroppen. Eller svinga den mot himmelen som Roderick George i ett hisnande solo.

Dansarna blir till häckande fåglar, stridande urtidsdjur, kämpar, människobarn, foster eller kärleksdansande. Så småningom blir de kloförsedda, livsfarligt försvarsberedda, och allt eftersom fogas de samman till ett kollektiv. Den kristalliserade kompositionen av små bitar stämmer in i Stravinskijs hårt huggna rytmik. Och en hundraåring dansar som ny mot sin publik.

Det röda trädet

$
0
0


Cecilia Milocco i Det röda trädet. Foto: Patrik Gunnar Helin

Det röda trädet, efter Shaun Tans bok, Folkteatern, Göteborg, från sex år, föreställningens längd 50 min

Shaun Tan fick 2011 ALMA-priset och hans bok Det röda trädet är mycket märklig bildlitteratur. Tanke och känsla samlas in av de knappa textraderna, men den mest enastående och gripande resan in i boken sker via bilderna. De är fritt svävande i tid och rum, trots att den ensamma lilla människan som är bokens enda person har både kudde och lakan i sängen i sitt lilla grå rum.

Vad handlar det här om? teaterviskar ett barn på bänken framför till sin mamma. I boken är det en stor poäng: ovissheten. Den öppnar för all slags tolkning, från möjligheten till att Det röda trädet handlar om en småtråkig dag till att den porträtterar  en djup depression.
Vagheten och det gränslösa i boken skapar känslan som, lätt som en fjärilsvinge, svirrar mellan ömtålig sorg, rädsla, intighet. På Folkteatern blir denna grundbult ett problem.

En av svensk barnteaters stora namn i decennier Lars-Eric Brossner har tillsammans med den magnifika scenografen Sören Brunes och skådespelaren Cecilia Milocco skapat teater av denna svårfångade tulipanaros. Brunes har byggt en stor teaterbox, inspirerad av Shaun Tans bilder, som fyller nästan hela scenrummet.  Väggar dras upp och fälls ut,  lampor blinkar, speglar glimmar. Ett stort elastiskt tyg i en ram täcker hela golvet och ser ut att både dränka och kväva Milocco i rollen som den lilla sorgsna hen i rött hår.

Problemet är konkretionen. Teamet bakom uppsättningen har översatt bokbilderna till preciserat teaterspråk. Den teaterlåda som först kändes så magiskt fantastisk blir alltför mycket materia som knakar och gnisslar och tar plats. Stjäl plats, faktiskt, från berättandes idé och gestaltning av en komplicerad problematik.

För att svara på teaterkonventionens fråga ”vad handlar det om”, måste den sceniska fantasin få oss att glömma tekniken. Jag kommer på mig att önska att rummet varit alldeles tomt och Cecilia Milocco sluppit den röda garnperuken och själv fått gestalta de omtumlande och motstridiga känslor vi alla, barnen också, känner till. Brossners vackra musik har något av Shaun Tans svirrande nollpunkt inom sig, men teatermaskineriet har gjort den fria och oavslutade tanken till en fånge.

I boken är det hoppfullt röda trädet, när det till slut dyker upp, en pytteliten grodd. Hos Folkteatern fälls det upp med dunder och brak, två meter högt och färdigväxt. Lysande rött och fint, men bara ett träd. Inte den tolkningsnyckel man behöver för att få upp låset som öppnar dörren till en tankevärld tätt intill vår egen.

Kall vind i Budapest

$
0
0

Andrea Tompa, modig teaterkritiker i Budapest, och jag på språng mellan teaterföreställningar. 
Strax ska jag lyssna till Róbert Alföldi, avgående chef för Nationalteatern i Ungern. Hans förordnande förnyas inte, utan han ersätts med en FIDESZ-trogen person, Attila Vidnyánsky. Det ungerska teaterlivet är utsatt för stark press från ”verklighetens folk” som tycker att det inte ska vara multikulturellt, urbant, krångligt eller bögar på teatern. Jag är i Budapest och känner de kalla vindarna; obehagligt.

Samma Attila leder en organisation som heter Ungerska teaterförbundet och som nu protesterar mot det ”showcase” av ungersk teater jag besöker. Jag befinner mig i några dagars dusch av teaterföreställningar av hög kvalitet, som diskuterar rasism, homofobi och historisk skuld med kreativitet och intellektuell skärpa. Showcaset är organiserat av ungerska teaterkritikerförbundet med finanisering från Budapest stad och amerikanska fondmedel. Från kulturministeriet inte en forint. Men Attila Vidnyánsky och hans likasinnade anser att det inte ger en ”realistisk” bild av ungersk teater och att landsbygdens teater inte finns med alls. Poster på teatrar och andra kulturinstitutioner i Ungerns regioner har besatts vartefter med personer efter politiska meriter.

Tonen är ilsken och konfronterande stöddig, och djupt oroande. Andrea Tompa, ordförande i ungerska teaterkritikerföreningen, är en modig kvinna som flitigt uppmärksammat vad den nya ungerska politiken betyder för teatern och konstlivet generellt. Man kan tillsvidare trösta sig med att det är utsålt på Nationalteatern till sommaren, eftersom folk vill se föreställningar som är intressanta och angelägna. Man räkna med att det blir andra bullar när Vidnyánsky tillträder. Nationalteaterns biljetter säljs nu svart för höga priser, så eftertraktade är de.

Efter att ha sett en uppsättning av Jaktscener från nedre Bayern av Martin Sperr i regi av Róbert Alföldi förstår jag Budapestborna som köar för biljetter bättre. Det är nära och klok teater, med hjärta och förnuft, i Nationalteaterns målarsal. Publiken på halmsäckar i rummets mitt, och spelet utmed väggarna runt om. Alla bor vi, i någon mening, i en trångsynt by befolkad av skvaller, misstankar och normativitetsterrror.

Ungern och slagfältet teatern

$
0
0

Róbert Alföldi, nationalteaterns konstnärlige ledare,  som Prior Walter. 

Hungarian showcase, Budapest

Applådtacket blir till jubel och en demonstration. Föreställningen av Angels in America var bra, men så fantastisk var den inte. Publiken denna lördag på Nationalteatern i Budapest jublar uppenbarligen minst lika mycket över teaterns ensemble och framförallt över dess chef och konstnärlige ledare, Róbert Alföldi, i rollen som Prior Walter, döende i aids. Alföldi börjar bli en symbol och en hjälte.

Kanske man också jublar över att ämnet homosexualitet intar nationalscenen. Visserligen sattes Angels in America upp redan på 1990-talet, men frågan är idag kontroversiell inte bara genom att utmana gamla värderingar, utan genom att utmana nya, nämligen de fundamentalistiskt konservativa som hävdar  en ”ungersk” normativitet. Det är en våg där skummet på vågkammen utgörs av Jobbik, som öppet kämpar mot homosexuella, judar,  romer och invandring. Och som aktivt, och gärna i uniform, demonstrerar och agerar för att ställa tillrätta vad de anser vara på glid i Ungern.

När Jobbik demonstrerade utanför teatern, bad de att få låna elektricitet från huset. Det fick dom, berättar Róbert Alföldi i ett samtal efter föreställningen. Mina fem år som teaterchef har varit svåra, men jag försöker hålla distans till den politiska kritiken och koncentrera mig på mitt arbete. Och jag hoppas att publiken kommer att minnas de här åren.

Róbert Alföldi är både skådespelare och regissör, och dagen innan har jag sett hans uppsättning av Martin Sperrs Jaktscener från Nedre Bayern från 1966 om trångsyntheten, i synnerhet mot en homosexuell man, i en bayersk liten by.  Alföldis uppsättning är mycket väl genomarbetad, skådespelarna (som så ofta här) fantastiska, och spelet i teaterns målarsal under takfönster drar in hela publiken i bylivet. Vi sitter på halmsäckar, bekvämare än man skulle tro, och scenerna utspelas utmed salens väggar, på loft och i prång runt omkring. Avslutningen med ompa-orkester och öl till alla gör oss delaktiga. Och medskyldiga till hetsjakten och det tysta samtycket.

Jag får ofta kritik för att inte spela klassiker ”så som de ska spelas”. Men skulle jag sätta upp Shakespeare så som han gjorde det själv, skulle vi ha unga killar i de kvinnliga rollerna. Och parlamentet skulle storma i en vecka över detta, säger Alföldi i ett annat samtal om teaterns frihet, som hålls på Goethe-Institutet i Budapest. Samtalspartner är bland andra översättaren och poeten Ádám Nádasdy, som onekligen nyansrikt formulerar en konservativ hållning. Han har just sett en uppsättning i landsorten av Shakespeares Stormen präglad av nya berättargrepp, ”moderna”, som han anser helt går över huvudet på ”den vanliga publiken”.

Teatern har blivit till en spelplan för politiska riktningar. Varför just teatern, kan man fråga sig. Men där blir ordet till kött. Scenkonsten står och svettas oss rakt i ansiktet; och den del av teatern som inte vill acceptera FIDESZ nedskruvning av yttrandefriheten eller, ännu värre, Jobbiks attacker mot den, satsar för fullt på moteld. Den teater jag ser under fyra dagars ”Hungarian Showcase” är mycket tydlig med sin vilja att exponera och diskutera Ungerns mest brännande och provocerande problem som homofobi, främlingsfientlighet, rasism. Eller behovet av en uppgörelse med historien.

Den polska pjäsen Vår klass av Tadeusz Slobodzianek utgår från massakern mot 1600 judar i en liten polsk stad 1941. En stor del av stadens judiska befolkning stängdes in av stadsborna, inte nazister, i en lada som sattes i brand. Nio roller spelar eleverna i en skolklass med både judiska och katolska barn och deras livsöden. Äldst överlevande blir Adam, som skickats till USA i tid, och som skriver brev hela kriget igenom och oroligt frågar hur har ni det? Hur går det?

Polens historia är inte identisk med Ungerns, men när det gäller anitsemitismen finns det stora likheter. Kanske till och med möjligheterna att undkomma pilkorsarna i Ungern var ännu mindre än i Polen.

På Katona-teatern visar återigen skådespelarna sin rika kapacitet och greppet att välja skådespelare i den ålder som de har i pjäsen när de dör är en snilleblixt. Lille Adam, som undkommer kriget, spelas av en äldre rundlagd herre, medan Dora som innebränns med sin baby på armen i massakern, spelas av en ung kvinna. Det är något mycket starkt och djupt mänskligt rörande med ensemblens två grånade män i kortbyxor som sjunger skolsånger om Archimedes princip.

Som skandinavisk kvinna är emellertid ett ungerskt besök också en resa tillbaka till den tid där ”kvinnofrågan” var ett minoritetsproblem. Det ser för mig ut som om teatern i Ungern alltjämt är en lekplats för män, där kvinnor får vara med om de antar reglerna som killarna drar upp. Kvinnorna är alltid i minoriet på scenen, de exponeras ofta ur ett manligt perspektiv. Jag ser två våldtäktsskildringar på scenen som jag är fullständigt övertygad om skulle ha utformats på ett annat sätt om regissören varit en kvinna.

En enda av de tio uppsättningar jag ser är skapad av en kvinnlig regissör, Anna Lengyel. Ord för ord, en fint iscensatt läsning av dokumentära texter från attackerna mot romer 2008 och 2009 i Ungern. Ohygglig i sin enkelhet och i sin komplikation: det ungerska majoritetssamhället fördömer attackerna, men uppvisar samtidigt en provkarta på rasismens olika attityder inför romerna som grupp.

För världen utanför Ungern är ungersk scenkonst känd och aktad. Några namn är betydande som koreografen Josef Nadj, idag verksam i Frankrike och rådgivare vid Trafo, ett kulturhus för samtida scen- och annan konst. Liksom Arpad Schilling och Viktor Bódo, båda med många uppdrag i andra länder eller dramatikern och regissören Béla Pinter.

Arpad Schilling hör till de strängaste kritikerna av Ungerns kulturpolitiska situation. ”Ett av de mest iögnenfallande särdragen i Viktor Orbáns system är otyglad individualism dold bakom ett gemensamt mål. Med ett ord: egomani. Sedan den politiska förändringen 1989 har det aldrig funnits så många karriärister som på så kort tid fått som de vill som nu. Att profitera på någon annans bekostnad, att plundra kollektiv egendom och undergräva framtiden har aldrig setts som en moralisk fråga för ungrare”, skriver Schilling i nättidningen HVG. Där påpekar han också att den nya kulturpolitiken aldrig uttalar sig om ett innehåll utan bara om hus och chefsposter.

Sedan 1990-talet har ungefär tio procent av teaterlivets statliga bidrag vikts till den fria teatern, men under Orbans ledning har man gjort en ny uppdelning av scenkonsternas område i statligt, regionalt och ”annan teater”, vilket enligt Schilling leder till total ”utsvettning” av teaterns avantgarde, just den teater som blivit ryktbar långt utanför Ungerns gränser. Poängen är att samtidigt som Attila Vidnyánsky, tillträdande chef för Nationalteatern och en av de aktiva inom den nya kulturpolitiken, tar kontroll över teatern, fortsätter Schilling, slår man fullständigt sönder den samtida scenkonstens nätverk. Det har, ”om än med svårighet, fungerat med ömsesidig respekt och lojalitet.”

På frågan om Robert Alföldi väntar sig solidaritetsaktioner från det ungerska teaterlivet, hänvisar han just till vad Schilling myntat som ”den ungerska sjukan”. Man kan inte vänta sig solidaritet, eftersom alla måste försöka skydda det lilla de har själva.

På frågan om han är rädd, svarar han:
Allting som hänt mig har inte bara drabbat mig. Jag har aldrig varit ensam, det gör skillnad.   Det har varit intensivt, mycket har hänt. Men det har faktiskt gett oss alla en ny och annan frihet.

Ungern är ett av EU:s medlemsländer. Diskussionen och situationen är sådan att jag glömmer det hela tiden och tycker mig förflyttad till 1930-talets polariseringar eller sovjettiden, då all slags idédiskussion och protest var kodifierad. Men det är ju faktiskt 2013 och Ungern är med i EU som mycket riktigt näpst landets regering för flera förändringar av konstitutionen som står i strid med EU:s. Nya är att vänta denna vecka.

Förmodligen går de igenom, suckar Andrea Tompa, ordförande i den ungerska föreningen för teaterkritiker som arrangerat detta ”showcase”, skyltfönster, för teatern. Det genomförs med stöd av en amerikansk fond, och Goethe-Institutet ställer upp med rum för diskussioner. Tompa har ideligen påkallat omvärldens reaktioner, bl a i Theater Heute, men också i olika upprop till försvar för den fri scenkonst, både konstnärligt och politiskt fri.

En nybildad organisation, med Vidnyánsky i spetsen, har protesterat mot urvalet och menar att det inte ger en realistisk bild av ungersk teater idag. Jobbiks kampanj mot just Alföldi har lyckats, hans förordnande går ut när säsongen är slut, och förnyas inte trots hans stora framgångar med teatern. Fidesz-partiet har tyst accepterat Jobbiks anti-Alföldi argumentation, att han är ”icke-heterosexuell och icke-protestant”, men valt att diskret säga att hans förordnande Alföldis helt enkelt går ut.

Men vem säger egentligen vad här? frågar den konservative Adam Nádasdy. Han menar att tiden är full av svepande generaliseringar, skvaller och lösa påståenden – och jag hinner tänka att det kan han faktiskt ha rätt i. Ställningskrig pågår och individuella hållningar blir allt svårare att inta. Så tillägger Nádasdy: men ungrarna, de ska ju alltid vara såna hjältar! Till skillnad från tjeckerna, hyggligt vardagsfolk.

Så blev det 30-tal igen. Och globalisering och tolerans känns oerhört långt borta.


Tadeusz Slobodzianek och Vår klass

$
0
0

Pilotdrömmar i en polsk skolklass på 1930-talet. Från uppsättningen vid Katona-teatern i Budapest.

 

Tadeusz Slobodzianek: Vår klass; läsning, Dramaten 19 mars

Det är inte mer än tio dagar sedan jag såg Tadeusz Slobodzianeks Vår klass på Katona-teatern i Budapest, Ungern. Det var en fin uppsättning, som i dagens Ungern pekar bakåt på den erfarenheten av andra världskriget. Polens och Ungerns historia är sannerligen inte identiska, men antisemitismen är en del av båda ländernas förflutna, och tyvärr, även närvarande i nutid.

Igår, tisdag, var det samling kring denna nya polska dramatik, initierad av Polska Institutet, Dramaten och Teater Galeasen, som sätter upp pjäsen i höst. Den har spelats i såväl Japan som Kanada, så den kan ha sin relevans överallt, svarade Slobodzianek på frågan om vad den kan ha att säga en svensk publik, eftersom Sverige inte deltog i andra världskriget.

Pjäsen beskriver en skolklass under 1930-talet i Polen och deras öden under kriget och efter. Bara tre av skolbarnen uppnår hög ålder, en av dem tack vare att släkten skickar honom till USA redan 1937. Lille Adams brev från USA blir en skärande kontrast till den hårdnande vardagen i Polen, där skolan såsmåningom börjar skilja judiska barn från kristna.

Berättelsen om verklighetens massaker i byn Jedwabne, där 340 polska judar innebrändes i en lada, i juli 1941, är utgångspunkt för pjäsen. Först år 2000 när den polsk-amerikanske forskaren Jan Tomasz Gross bok Neighbours  kom ut och gav en förnyad bild av massakern, började man i Polen på allvar att omvärdera händelsen. Det visade sig enligt Gross att det endast var polacker som deltog i massakern och inte alls tyska nazister som tidigare sagts.

I ett samtal på Dramatens Lejonkulan berättade Tomasz Slobodzianek om sitt val av just en skolklass som ram för berättelsen. Skolan i Polen var på trettiotalet sekulär, gratis och tolerant. ”En mångkulturell plats har många fördelar, men den är också utsatt. Utsätts den för yttre tryck, kan utvecklingen bli katastrofal. Samhällsstrukturernas spel har en mekanik som är mycket större än den enskilda människan.” Valet av en klass är också tänkt som en referens till Polens legendariske regissör Tadeusz Kantors Den döda klassen.

Den uppsättning jag såg i Budapest hanterade pjästextens stora inslag av våld endast bildligt och skådespelarna var av olika ålder, så att de alla hade ungefär den ålder de hade vid sin död. De få överlevarna spelades alltså av grånade herrar redan vid skolstarten, glatt sjungande lärorika skolsånger- ett fint sätt att understryka det genuint mänskliga och orättvisa i att några rycktes bort från livet vid så unga år, som Dora, innebränd med sin baby i ladan.

Hur allt sådant blir hos Teater Galeasen i Nathalie Ringlers regi får man alltså se i höst.

Rasmus Lindberg får Ibsenpriset

$
0
0

Rasmus Lindberg, mottagare av Ibsenpriset 2013 till en yngre dramatiker.

Idag var det årsmöte för Ibsen-sällskapet i Sverige och därefter delades årets Ibsenpris ut. Prissumman skänks av norska staten och en jury, där jag ingår, har valt stipendiaten.

Pristagaren ska vara en yngre dramatiker i Sverige som arbetar i Ibsens anda. Vad det nu kan vara. Det brukar bli en diskussion kring detta i den lilla juryn som består av mina kritikerkolleger Maria Edström, Sveriges Radio, Lars Ring, Svenska Dagbladet, dramaturgen Marie Persson-Hedenius samt förra årets pristagare, denna gång Christina Ouzonidis.

Efter sedvanligt grubbel kom vi fram till Rasmus Lindberg, som bor och är verksam även som regissör i Luleå, men vars pjäser satts upp på många scener i Sverige, och även utomlands. Svårast är det med de värdelösa, Dan då Dag dog och Förödelsedagsbarnet är några av dem. Så här löd vår motivering:

I Rasmus Lindbergs dramatik möter vi vardagens hjältar i snabb dialog och med direkt publikkontakt. Tidsplanen löper oftast amok och låter det förflutna tvinnas med nuet i musikaliska och lekfulla intriger. Och i Henrik Ibsens anda vidgas också frågeställningarna till att handla om samhället och individen: ansvaret, solidariteten, kärleken mellan människorna.

Priset delades ut f f g 2007, året efter Ibsenåret 2006 då det svenska Ibsen-sällskapet bildades, till Mattias Andersson, 2008 gick det till Sofia Fredén, 2009 till Lucas Svensson, 2010 till Martina Montelius, 2011 till Jonas Hassen Khemiri och 2012 till Christina Ouzonidis – alltså vartannat år till man, vartannat år till kvinna.

 

 

 

 

Amorina

$
0
0

Foto: Jonas Jörneberg

C J L Almqvist: Amorina, regi och koncept: Erik Holmström, Nils Poletti, Carina Ehrenholm,
TUR-teatern i samarbete med Teaterhögskolan i Luleå, föreställningens längd: 4 timmar.

Amorina, första boken av fyra börjar med Första tavlan. ”En vidsträckt skog, genom vilka vårvindar susa. Ett sällskap ungdom, konstnärer, valthornsblåsare, målare och jägare ifrån huvudstaden är spritt i åtskilliga nejder.”

Almqvist kallar scenerna för ”tavlor” och vips svarar TUR med att ställa upp tre stora väggar där målningar projiceras, med guldram och allt, nationalromantiska nejder och düsseldorfiga kritter. Teaterns konstnärlig ledartrojka, som nyss tog emot Expressens teaterpris, En bit av Georgs (Rydebergs) hatt, har denna gång regisserat tillsammans samt med ett ”och koncept” skapat en helhet utan synliga skarvar.  Den minimala scenografin blir maximal genom projektioner, ljudbilden är fågelkvitter och en hialös rundvandring med sax i det västerländska musikarvet för scen och film.

Trion har inte bara samarbetat med varandra utan med de tio aktörerna från Teaterhögskolan i Luleå, som fått dela på de många rollerna genom lottning. Alla tio är klädda i svarta underkläder och korsett, ty det är år 1739 i Amorina, ett så kallat läsdrama som egentligen heter De fyra av Carl Jonas Love Almqvist.

Att kasta sig på klassiker och ruska dem kraftigt tills samtiden faller ur fodret har varit en av TUR-teaterns arbetsmetoder. Nu är det Almqvists tur – och vad hade inte han i fickorna? Förnuft och flit och tro och galenskap, visioner och myter – en författare som alltjämt sätter myror i huvudet på oss alla. Vad menade han egentligen med Amorina? Kanske ingenting annat än att berätta en spännande historia? Eller ville han bland spöken och knas verkligen diskutera huvudstaden som ett ormbo av politiska intriger, läsarnas sekter som farliga, galenskapen som det enda kloka? Jag hittar en kommentar av Olle Holmberg om Amorina : ”Hela dess diktares ungdomslektyr har i Amorina stämt möte till en stormig bolagsstämma.”

Gefundenes fressen för TUR, förstås. Och för tio skådespelare i sin slutproduktion: här får man lite att bita i, spela allt från grönsiska till spåkvinna, från skogshare till vampyr på högsta stiliseringsnivå. Det är roligt, bitvis vansinnigt roligt, även om man inte är klasskamrat med de unga på scenen. (Premiären blev inledningsvis närmast söndergarvad av inkännande kolleger. Kan det vara något som borde läras ut på scenskolorna: att inte de-är-min-kompisar-skratta ihjäl en föreställning som spelas inför vanlig publik!!)

Att  dekonstruera just romantikens många blommiga och mystiskt doftande klichéer blir särskilt kul, men fyra timmar är långt. Mycket långt. För långt. Avgångsklassen fungerar som ett urverk, byter peruker och tonlägen och sinnesstämning lika smidigt som musiken växlar från Grieg till Mahler eller musiken till TV-serien Onedinlinjen, vars extrema crescendo ledsagar ett stycke älskog, inklusive orgasm, bland blom-aktörer och blader. Fyndigt och kul. Det syns också att klassen arbetat i sin skola med en ”riktig” dansare, Susanne Jaresand, flera koreograferade lösningar fungerar utmärkt. Extra plus för de fiffiga skuggspelen, som både kan sätta fart på en transportsträcka och dramatiskt förstärka den.

Det är både examen i Ruskaby skola och Fablernas värld, Frankensteins monster och Värmlänningarna, frigörande och tillåtande. Men på väg in i tredje timmen infinner sig en jämn upptågslunk och jag börjar undra: vadan och varthän? Och när den fjärde timmen känns monoton och avslutas med ett evighetslångt (men humoristiskt) koreograferat applådtack står det klart: Kanske man inte ville något annat än att ha roligt, leka teater, öva sig, testa idéer. Vilket verkligen inte är så litet. Ett lustfyllt allt-på-en-gång.

Men den målsökande robot som TUR-teatern riggat tidigare , och som får scenkonsternas entusiaster att ta tuben till Kärrtorp, har inte använts denna gång. Nu idkas fyrverkeri åt alla håll; om av handfallenhet eller respekt inför Almqvists fladdrande låga kan diskuteras.

Hjärtats dubbla slag

$
0
0


Odile Nunes och Liv Mjönes. Foto: Petra Hellberg.

Margareta Garpe: Hjärtats dubbla slag, regi: författaren, Stockholms stadsteater, föreställningens längd: 2, 10.

Som att riva upp ett gammalt sår. Det är tungt att se Hjärtats dubbla slag i en uppsättning regisserad av författaren själv. På scenen en fond av det stora mentalsjukhusets tegelväggar och fönsterpartier, närmare publiken ett fragment av det egnahem som pjäsens huvudpersoner bygger nära sjukhuset.

Som en våg sköljer det över en: tiden. Strax före min egen, men så mycket som präglade flera generationer skandinaver. Välståndet som skulle byggas, klassklyftorna, människosynen fastlåst i normer.  Samtidigt är det toleransens fria jazz som slingrar sig runt kökets teakdörrar, det mönstrade draperiet med sina rytmiska trianglar signalerar modernitet och optimism.

Margareta Garpe har i sin dramatik cirklat kring kvinnors frihet och deras begränsning, barn som väntas, barn som hindrar ett yrkesliv, en gammal mamma som måste tas om hand. Hon har alltid outat komplikationen och de svåra besluten i livsfrågor och här gör hon det igen. Sonia vill vidareutbilda sig till sjuksköterska, hon vill inte ha ett tredje barn. Hennes man Stellan drömmer om en stor familj och en hemmafru i det nybyggda huset. Men Sonia driver igenom sitt eget beslut och måste acceptera att hon steriliseras samtidigt som aborten utförs, så som lagen ännu föreskrev.

Kring det unga paret i pjäsens mitt skissas miljön på sjukhuset där Sonia arbetar natt. Den kvinnliga patienten som varit konstnär och förlorat sitt nyfödda barn i ett självmordsförsök är som en skugga till Sonia, som spelas fint av Liv Mjönes. Odile Nunes gör snabb kroki av Grynet som till slut lobotomeras parallellt med att Sonia opereras så att hon aldrig mer kan få barn.

Effektiv teater som lyfter från pamflett och historiska bilder; beslutsångesten kryper inpå betraktaren samtidigt som tidsandan väller in som en dimma från alla håll. Kvävande. Det var inte bättre förr.

Hurra för ISOL!

$
0
0

Nej, jag kände inte till henne. Och jo, jag ääääälskar Lennart Hellsings grandiosa livsverk, men nu har ALMA-priset stakat ut sin väg och visat att priset gäller hela klotet. Det är världens största barnbokspris (i pengar räknat) och valet att uppmärksamma boken överallt är utmärkt.

Om ALMA-priset om femtio år går till en svensk författare må det vara hänt. Men tillsvidare är den globala linjen att välkomna – som Nobelpriset.

Sen får det gärna gå till någon läsfrämjande organisation eller insats, kanske med en av de fem miljonerna kronor någon gång – det behövs!

Priset har fått en funktion genom att visa på all världens böcker för barn. ISOL är ännu inte översatt eller utgiven i Sverige. Nu får vi här i vårt nordliga hörn, där mycket litet översätts i någon slags nypösig självbelåtenhet, möjlighet att lära känna en argentinsk bildkonstnär – där har ALMA-priset fått ytterligare en funktion för alla som gärna botaniserar i barnbokslandet.

Giselle

$
0
0

Nadja Sellrup som Giselle, Dragos Mihalcea som Albrecht. Foto: Carl Thorborg

 

Giselle, koreografi: Natalia Makarova efter Coralli – Perrot, Kungliga Operan

Antalet verk för klassisk balett som överlevt är inte så stort. Från 1800-talet är Sylfiden (1832) och Giselle (1841) den dansade romantikens höjdpunkter, sen dröjde det femtio år innan Törnrosa, Svansjön och Nötknäpparen skapades i St Petersburg.

Men det var i Paris det började med de vita baletterna i drömska, mörka skogar. Bakom Giselle stod ett högproduktivt team: Adolphe Adam som skrivit ett 70-tal operor vid sidan av allt annat han komponerade, inklusive O, helga natt. Théophile Gautier, denna gång tillsammans med Vernoy De Saint-Georges, var kritiker med ena handen och librettist med den andra och skrev massor. Gautier byggde storyn till Giselle på Heinrich Heines Om Tyskland, men lånade också från andra håll, inte minst från dundersuccén tio år innan, Sylfiden. Koreografparet Jean Coralli och Jules Perrot gjorde mycket och just Giselle tillsammans, förmodligen så att Coralli gjorde helheten och Perrot Giselles parti. Vilket förstås berodde på att dansösen som dansade den allra första Giselle, Carlotta Grisi, hade Perrot till lärare och även partner.

Stockholmsoperan har sedan tidigare en version av Natalia Makarova, efter Coralli-Perrots original. Det var framförallt i Ryssland som Giselle fortsatte att dansas under senare delen av 1800-talet, då modernismen dånade in i västra Europa. Nypremiären på påskafton avlöpte huvudsakligen i god ordning (en rova satt av en dansande unge bonde är trots allt en bisak).

Nadja Sellrup som Giselle dansar fjärilslätt och flickaktigt i första akten och Dragos Mihalcea som Albrecht har en elegant danseur noble-framtoning, inte så dramatisk med återhållen och samlad. Andra akten i wiliernas (de kvinnliga luftandarnas) skog är alltid knepigare. Det ska utstråla kyla från detta kollektiva av unga kvinnor som dött av att ha blivit svikna i kärlek, och det kan bli lite stelt. Många trixiga omflyttningar av de arton kårdansarna från två rader, till en diagonal, till ring, till grupper om tre gånger tre – man anar komplikationen att få allt rätt.

Men första akten känns lätt och dansant. Den berättar tydligt och fint om den förfärliga triangelhistorien med klar redovisning av klass, godsägare mot bondfolk, och hur det drabbar individen. Den blandar folkdans och balett, teater och måleri – men idén med Monets vallmofält som fond förefaller kanske lite i otakt med tiden.

Nåväl. Ett operahus som vill ha den klassiska hedern i behåll bör ha en Giselle på repertoaren. Och i vår kan man se den i rimlig, romantisk ordning. Ett extra bonus är det informativa programmet där man kan läsa vad Heine själv skrev om älvor och luftandar och deras geografiska spridning. När man talar om trollen, menar man jordbundna väsen. Men wilierna flyger högt och är släkt med keltiska älvor och har kanske inslag av persiska féer. Skrev Heine.

Japanskt pris till Bernt Höglund

$
0
0

Bernt Höglund, mannen som gjort teater av flanellografen, har gjort många fina förställningar för barn och vuxna, inte minst i västsvenska teater- och operahus. Som så många med dockteaterbakgrund är hans spelplats hela himla världen, och nu har han fått en fint pris i Japan.

Så här skriver den svenska ambassaden (stolt) i Tokyo:
”Varje vår utses i Japan ett statligt pris till den bästa teaterföreställningen för barn- och ungdom under det gångna året.  Priset ges för ”kulturellt underlag för barns välfärd”, femton föreställningar nomineras, men bara en får pris.
Priset för 2012 tilldelas Teater Urinko och föreställningen ”Nemuru machi” (Den sovande staden). För manus och regi står Bernt Höglund, svensk regissör och dramatiker. Det är första gången en icke-japansk upphovsman tilldelas priset. Höglund medverkade dessutom i svenska ambassadens satsning på Strindberg i december 2012.
”Nemuru machi” är en poetisk och textgles blandning av skådespeleri, dans, maskspel och figurteater och har vuxit fram i tätt samarbete med de sex skådespelarna. Det musikaliska materialet utgörs av en remix av kompositören Thomas Lindahls musik.
Priset delas ut av ministern för ”Ministeriet hälsa, arbete och välfärd” vid en ceremoni som hålls i Tokyo den 10 maj.
Bernt Höglund är tillsammans med olika medarbetare upphovsman till ett 40-tal olika vuxen- och allåldersproduktioner på sammanlagt ett 20-tal institutionsteatrar och operahus i Norden.
Dessa föreställningar har producerats och framförts på bl.a. GöteborgsOperan, Riksteatern, Borås Stadsteater, Folkteatern i Göteborg, Norrlandsoperan, Västerbottensteatern, Stockholms Stadsteater, Finlands Nationalopera och Den Jyske Opera i Danmark.”


Mush-room, Need Company

$
0
0

Foto: Phil Deprez

Grace Ellen Barkey – Need Company: Mush-room, Dansens hus 4, 5 april

Var går gränsen mellan föremål och människa på en scen? Vad är kostym och vad är scenografi? Genom dansen på 1900-talet löper scenbildens röda tråd än hit, än dit: över kropp och ben, över ljus och saker, objekt, föremål.

Belgiska Need Company bildades vid mitten av 1980-talet och har befunnit sig i en tidstypisk tät sedan dess. Grace Ellen Barkey var från början dansare, men blev alltmer huskoreograf och gör idag en hel del koreografi på andra håll också.

Sist gruppen gästade Stockholm var det med ett ”porslin-projekt” med en mängd porslin som präglade scenbilden. Nu är det svampar, därav titeln, ett rum fyllt av stora svampar. De är gjorda av vikpapper och hänger ner över scenen i synliga rår och linor, som gör att de kan hissas upp och ned, skakas och även dras runt i cirkel. Svamparna hänger upp och ner, det här är en galen och surrealistisk skog där dansare i svarta kostymer bär vita stickade luvor av mask-karaktär. Gör de dansarna till en slags harar i skogen? Eller narrar?

De skuttas och juckas, en av de kvinnliga dansarna anländer plötsligt i kokong à la fjärilslarv med bara bröst; allt kan hända i denna knasiga svampskog. Jag kommer på mig själv med att ha långtråkigt inför denna röriga bilderbok, där det uppenbarligen varit svårt att variera turerna med svamp-hissning i eller utan rök. Ett slags kombinerat farsavsnitt/stå upp med Julien Faure – om en man som plockar svamp och äter svamp tills det växer ut svampar på honom….kan det betyda något?

Verkets styrka är scenbilden; dansen och dansandet är marginellt. Det redovisade maskineriet med svamparna i sina hänganordningar kan, om man vill anstränga sig,  uppfattas mångtydigt och en höstlig svampskog kan tolkas som förruttnelsens tid. I slutet dansas här med färgglada leksaksvapen, och en sista svamp är gyllene och börjar brinna. Är detta bilden av en galen värld på väg mot sin yttersta höst?

Det känns som Mush-room präglats av en tid som gått förbi; de sju dansarna på scenen får heller inte riktigt kontakt med publiken i Dansens Hus, trots direkt tilltal. Det kan bero på att anropet inte känns angeläget.

Hallå 42

$
0
0

Foto: Martin Brunn

Carl Olof Berg: Hallå 42, Zebra dans, från fyra år

Siffror är grafiska symboler som vi använder flitigt. Folk som är fyra, brukar besvara frågan ”hur gammal är du?” med att sträcka fram fyra fingrar. Siffror är ju, klurigt nog, både ord man säger, krumelurer man ritar och begrepp för att beskriva antal och mängd. De fyra fingrarna skvallrar om att symbolen landar i medvetandet före betydelsen.

När Carl Olof Berg skapat koreografi för två dansare av siffrorna har han främst närmast sig siffran som grafisk företeelse. En tvåa ser faktiskt ut som en svan, om man så vill, en sexa som en snigel som sträcker ut sina spröt från en rund kropp. Fyran, som en kjol på någon som står på ett ben, kanske?

Grafiska siffror projiceras också som lustiga föremål som kan fångas upp på en vit t-tröja eller gömmas i en handflata. Det blir en hel värld av dansande siffror som öppnar lekfull dialog med två dansande kroppar, och möter en fyra-fem-årspublik med nya och föränderliga perspektiv på räknandet.

De två dansarna, Andrea Aja Svensson och Jennie Lindström, är dramatiskt uttrycksfulla och skissar leksituationer, små oenigheter och gemensamma projekt så att fyrtio minuter föreställning skuttar förbi. Avslutningsvis introduceras nollan: smart! Den anländer i en postbox som knackar på dörren. Hur många nollor som helst och i olika utföranden öppnar mot oändligheten. Och ännu ett perspektiv på tillvaron.

Bröderna och vi

$
0
0

Foto: Fredrik Sjöberg

Vi och dom? Eller helt enkelt bara vi? Människor i trettio-fyrtio-årsåldern som är svenskar, uppväxta i Sverige, men som har en eller två invandrade föräldrar är helt enkelt ”vi”. Malmö Stadsteater/Riksteaterns uppsättning av Jonas Hassen Khemiris Jag ringer mina bröder, regi: Farnaz Arbabi, besöker Stockholm och efter sista föreställningen på måndagskvällen blir det ett samtal i Dieselverkstaden i Nacka, där gästspelet ägt rum.

I all hast tecknar det nuläget för landet där vi bor när det gäller rasism och främlingsfientlighet. Det har blivit möjligt att öppet och helt salongsfähigt uttrycka  främlingsfientliga åsikter, tala om ”volymer” i stället för människor. SD sitter i riksdagen, det är inte möjligt att resa sig och vägra sitta i samma soffa. Hela Europa är fullt av rumsren främlingsfientlighet och öppen rasism. Å andra sidan har den gångna hösten och vinterns debatter om Lilla Hjärtat, Tintin, kampanjen mot REVA (”gränspolis i tunnelbanan”) och nu senast Jonas Hassen Khemiris öppna brev till Beatrice Ask samlat många. Protesterna når ut och aktiverar folk långt utanför segregeringens rutmönster.

Samtalets panel, med bland andra Farnaz Arbabi och Riksteaterns chef Birgitta Englin, glatt påhejade av Alexandra Pascalidou, är samlat dyster och försiktigt optimistisk. Det går inte att vrida klockorna tillbaka, tåget går nu. Och de som inte är med på tåget- hejdå! som Farnaz Arbabi säger så milt, medan hon deklarerar att hon blivit mer ”krigisk”nu och mindre pedagogisk.

Att uppsättningen är en fantastisk dramatisering och iscensättning av Hassen Khemiris lilla och luftiga roman har redan recensionerna slagit fast. Det är den. Den skärper bokens rundvandring i perspektiv på en central person, en av många ”dom” som känner sig misstänkliggjord och sedd som presumtiv terrorist i samband bilbombsattentatet i Stockholm i julhandeln 2010.

Och snart sätts den också upp på Stockholms Stadsteater, regi: Farnaz Arbabi.

Skipp’n Through the Graveyard

$
0
0

Foto: Andreas Johansson

Skippn’ Through the Graveyard, Bastardproduktion/Västmanlands teater,
Dansens hus t o m 13 april, förställningens längd 75 min

Idel otippat: temat, formen, utvecklingen. Bluegrass är musik i korsningen mellan engelskt-irländskt-skotskt och afroamerikansk jazz, präglad också av amerikanskt kyrkoliv hos baptister och metodister. Här sjungs det fint i stämmor, med gitarr, banjo och munspel – precis som i en amerikansk västern. Och vad gör allt detta på Dansens Hus?

Publiken leds in och står först på en smal remsa golv invid en långsmal och grund vattenbassäng. De fyra dans- och sångartisterna sitter på kyrkbänkar på andra sidan Jordan, förstår vi snart. Och alla bjuds vi vänligt att gå över spången, stadigt ihållna, över floden till våra platser i salongen, nej, församlingshuset.

Här finns en musikskatt, här finns fyra artister som älskar den och känner den väl, men som också frågar sig: vad handlar detta om? Deras svar är: meningslöshet, skuld, rädsla, trötthet och löften om att det blir bättre sen. I himlen, nämligen.

Vad som börjar trevande och med ett nyfrälst leende visar sig växa till ett kritiskt studium av den kristna offer- och underkastelsetraditionen. I föreställningen är vattnet, det renande vattnet som ska tvätta bort all skuld, en genomgående symbol och ett interaktivt material för de fyra, Bastardproduktion, som skapat helheten och står på scenen: Dag Andersson, Lars Bethke, Anders Larsson och Sandra Medina.

Rörelsekonst, scenrum och musik växer samman till en märklig performance om en slags hjälplös fundamentalism bland fattiga människor, som skapade ett sound och en värld: amazing grace. En värld jag inte vet mycket om, men hastigt får dyka ner i.

Något med det trosvissa, frälsta leendet fångas här i sin dubbla bredd:  tryggheten, den avundsamma, vanmakten, den allt hopp utsuddande. Performance som rannsakar sig själv och en tradition, långt utanför bluegrass-mattan. Jag börjar tänka på påven och den symboliska fottvätten; själva idén om renandet, gemensamt för så många religioner. Mycket riktigt tänds de små vikta pappersbåtarna och brinner medan de guppar på vattnet, som vid begravningar i Japan. Det luktar bränt.

Är gräset alltid blåare på andra sidan?  Scenkonst som så grundligt tar sina betraktare till nya fält är, faktiskt, inte så vanlig.

David och Fofo

$
0
0

David och Fofo; Södra Teatern, föreställningens längd: 75 min  

Inte trodde jag att pingisbollar kunde vara så kreativa. David och Fofo, egentligen David Eriksson och Fouzia Rakez, är två utomordentligt rutinerade nycirkusartister och dessutom ett par. De har 300 föreställningar av Cirkus Cirkörs Wear it like Crown bakom sig och nu gör de en egen föreställning som helt enkelt heter David och Fofo, regisserad av Emil Jensen.

Det är en riktig pärla som i sig är ett finfint motargument mot den oro jag ofta gett uttryck för att nycirkusen kan bli överteknisk och sakta glider in i nummertänkande och revyaktighet. Den tekniska briljansen finns där, men sen är det allt det andra som gör David och Fofo till en upplevelse: humorn, värmen, lekfullheten, estetiken.

Han har ett galet garv, hon ett distanserat och tillsammans intar det ett vitt scenrum av vita koffertar och vita pingisbollar. Men det skickliga i att skjuta ut pingisbollar ur munnen och fånga upp dem på återstuds är ju inte nog; utan det är det suveräna och självironiska studsandet som får en publik att glömma tid och plats. Surpriserna haglar, saker tar otippade vändingar, och man följer David och Fofo när de gör handstående, jonglerar eller mot slutet (de borde vara trötta då…) gör ett makalöst trapetsnummer.

Så som de svingar mellan konsterna, låter de också pendeln gå mellan en lite vardaglig gullighet till dramatiska utspel och en roligt knäpp humor som David kan hålla publiken fångad med. På ett poetiskt och bildlikt sätt spinns runt clowneri och ekvilibristik en fin dikt om kärlek och prövning, om uthållighet och fantasins förlösande kraft som värmer.

Viewing all 516 articles
Browse latest View live